Симеон Пищалов е новото лице в елитния отбор на предприемачите

За 5 години бизнесменът изгради тенис академията на Цветана Пиронкова, жилищни комплекси с топ локации в “Западен” и няколко знакови промишлени сгради

Със своите бързо развиващи се икономически зони и безработица под 4% Пловдив се превръща в привлекателно място не само за работа, но и за живеене. Демографската картина в областта е значително по-благоприятна от общата за страната. Причината? Градът привлича нетни мигранти от други области. Чуждестранните студенти също са голяма и платежоспособна група, заинтересована да купува жилища заради високите наеми.

Всички тези фактори поддържат ентусиазма в строителния бранш. И съвсем логично големите проекти в Пловдив са жилищни. Кои са пловдивчаните, които инвестират в имотния бизнес, и къде строят днес? Как инвеститорите работят с местната администрация и има ли “богоизбрани” в бранша. Разказваме ви в новата си поредица.

Симеон Пищалов ръководи една от младите, но бързо развиващи се строителни компании в Пловдив – „Арх Ситистрой”. С нея той реализира жилищните комплекси, известни под името „Магнолия”, съвместно със собствениците на фирма „Хъс”. Също вече построения „Plovdiv City Park 1”, а в момента компанията е главен изпълнител на жилищен комплекс „Plovdiv City Park 2”, отново инвестиция на „Хъс“, в непосредствена близост до МОЛ Пловдив. Фирмата на г-н Пищалов извършва строителството на тенис кортовете на Цвети Пиронкова, а към днешна дата става все по-конкурентна на пазара при строителство на промишлени сгради: с​ред тях са Сервизът за тежкотоварни автомобили в индустриална зона „Тракия“, заводът за рециклиране на текстил „Хюманита”, производственият цех на „Хъс“. В момента стартира изграждането на предприятие за производство на продукти от пуклива и захарна царевица в с.Труд.

Само на 39 години, Симеон

Пищалов успешно съчетава прецизността на строителя с нюха на добрия предприемач,

което му гарантира поредица от успешни инвестиции. Те са както в строителния сектор в Пловдив, така и в туризма и спортните бази. Бизнесменът казва, че успехът му се дължи на точност, безкомпромисност към качеството на изпълнение, коректност и уважение между партньорите. Освен това той залага на екип от млади, образовани и амбициозни професионалисти. През годините се развива в няколко посоки. Първо учи в Националната спортна академия в София, където специализира „Ски и сноуборд”. Предстои му да се дипломира като „строителен инженер“, специалност “ВиК”, във Варненския свободен университет. В същия университет предприемачът учи и специалност „Пътно строителство”.

Интересът му към строителството обаче никак не е случаен. Роден е в София, но близо 30 години живее в китния родопски град Чепеларе. Майката му е Елена Пищалова, архитект с дългогодишен опит, която проектира голяма част от обектите на компанията както в Чепеларе, така и пловдивските комплекси „Тоскана резиденс” и „Магнолия Резиденс”.

Дядо му Христо Петров е един от най-известните момчиловски майстори дърворезбари

Повечето църкви и манастири в Родопите са украсени с негови творби ​-дърворезба, иконостаси, тронове на църкви и параклиси. Заедно с майстори от Момчиловци изработиха саркофага, в който бяха положени мощите на Светите мъченици от Батак”, разказва Симеон Пищалов. В родопското Чепеларе той стартира и първите си проекти. „От 2005 г. започнах да строя кооперации, от типа апарт хотели. Завършвахме ги докрай и ги продавахме на чужденци -англичани, ирландци, руснаци.” В началото работи по някои проекти самостоятелно, а в други – със съдружници. Реализира сградите „Елеганс хоум” и „Тай Апартментс” в Чепеларе. Продължава с инвестициите в туризма. Строи хотел „Ива & Eлена” в КК „Пампорово”, който продава на руски медиен магнат. Сделката става факт в годините на най-голямата финансова криза у нас.

Пищалов се мести да живее в гр. Пловдив,

тук оперира с новата си компания – „Арх Ситистрой” ЕООД, осъществявайки предимно строителна дейност. Под тепетата Пищалов основава и втора компания „Арх Сититранс” ЕООД, насочена към отдаване под наем на скелета, кранове, механизация и машини, отново в строителния сегмент. Първият му обект е строителството на еднофамилна къща в с. Белащица, собственост е на Иван Асенов от „Хъс” ООД. Оттук започват и съвместните проекти на предприемача с братя Асенови. „Арх Ситистрой“ изпълнява техни промишлени обекти ​- производствени халета. Така се стига до съвместната им работа по изграждането на жилищни комплекси “Plovdiv City Park 1” и “Plovdiv City Park 2” до МОЛ Пловдив. После идва времето на комплексите „Магнолия”: „„Магнолия 1”, „Магнолия 2” и „Магнолия 3” на ул. „Рая” в район „Западен”, които добиват популярност сред търсещите нов дом. Поредният успешен проект е жилищен комплекс „Магнолия Резиденс”, който е в строеж от лятото на 2018 г. „Ще продължим с „Магнолия 4” ​- чакаме разрешение за строеж и за нея”, анонсира новината предприемачът. Преди броени дни пък започна строителството на Тоскана Резиденс” ​- комплекс от 5 жилищни сгради всяка на по 4 етажа, с просторен вътрешен парк в най-слънчевата част на Пловдив – квартал „Остромила”.

Изкушен от спорта,

Пищалов работи и по редица спортни съоръжения. Разказва как в Пловдив изградили тенис кортовете на Цветана Пиронкова. През 2014 г. семейството на най-добрата българска тенисистка в последните години вече работи по изграждането на собствен тенис комплекс в Пловдив. От тенис клуб “Пиронкови” са купили 15 декара в местността Прослав в “Западен”, като се доверяват именно на фирмата на Пищалов за изпълнител на обекта, въпреки че по това време бизнесменът прави първите си стъпки под тепетата.

От 2005 г. младият бизнесмен успешно развива свое ски училище „Алпин” в КК „Пампорово”. Отново там стопанисва ски гардероб “Алпин“ и паркинга на ски център “Студенец”.