Предимства от закупуване на жилище на зелено

Какво да имате предвид при покупка на апартамент на зелено?

Покупката на жилище е една от най-важните, които можете да направите през живота си. Без значение дали искате да се сдобиете с имот с цел инвестиция или за лично ползване, е добре да вземете предвид един от най-икономичните и привлекателни варианти – покупка на зелено. Дали това е подходящ избор за вас или не, вярваме, че след прочита на тази статия ще сте по-сигурни.

Предимства от закупуване на имот на зелено

Икономичен вариант за придобиване на имот

Ако например искате да закупите готов и чисто нов апартамент, ще трябва да инвестирате цялата сума наведнъж. Освен това стойността на готовия имот е доста по-висока от тази на имота в строеж. За разлика от готовите – при жилищата в строеж можете да извършите плащането поетапно, докато проектът бъде завършен.

Също така стойността на имота е много по-ниска. Това е и основна причина много хора да предпочетат да закупят апартамент на зелено.

Ако изберете жилище в строеж, ще е необходимо да внесете първоначална вноска, с която да резервирате имота. Обикновено стойността на тази първоначална вноска е фиксирана и варира между 10 и 20% от цялата сума.  Останалата част може да се изплати поетапно, като обикновено уговорката между купувачът и продавачът е да бъдат внесени определени суми при придобиване на Акт 14, на Акт 15 и при въвеждане на сградата в експлоатация с т. н. Акт 16.

Колкото по-рано в етапа на строеж закупите имота си, толкова по-евтин ще бъде. Обикновено цената на жилищата на зелено се повишават с около 30% след получен Акт 16.

Оскъпяване на инвестицията

При покупка на зелено получавате жилище на ниска цена, което до завършването вече ще е с доста по-висока стойност. В този смисъл, ще можете още след завършването на строежа да продадете имота си и да сте на плюс.

По-голям избор на жилища

В началния етап ще имате много по-голям избор от апартаменти с различно разположение. Не пропускайте да вземете предвид и разположението на главните улици, дали в близост до имота има удобства като магазини, аптеки, спирки на градския транспорт и т.н. Всичко това ще допринесе за по-високата цена, която можете да получите за имота си в последствие.

Ново строителство

Получавате напълно нов имот и вие ще сте първите, които ще го ползват. Освен че усещането при такава покупка е уникално, ще сте спокойни, че ще ползвате жилище без проблеми с поддръжката и с дълъг живот.  Също така ще можете да се насладите на най-новите удобства налични на пазара на недвижимите имоти. При покупка на вече готов апартамент, преживяването може да не е толкова позитивно, ако жилището е старо.

Възможност за преустройство

Когато закупите имот на зелено, ще можете да проследите как се извършва строежът. Освен това ще имате възможност да планирате реализацията на своя проект – ще имате време да изберете как да изглежда интериорът и да изберете подходящите материали и мебели. Използвайки времето и ресурсите си разумно, можете да се радвате на своя мечтан дом, който да сте осъществили по практичен и бюджетен начин.

Съвети при покупка имот на зелено

Основна причина за предпазливостта на повечето купувачи относно покупката на зелено е дали проектът ще бъде завършен и дали това ще се случи в срок. Ето и какво можете да направите в при избор на такова жилище:

Проверка на инвеститора

Всъщност при добро проучване на инвеститора и установяване на неговата надеждност и стабилност, рисковете намаляват драстично. Обикновено банките също разполагат със списък на инвеститори, които са изпълнили успешно проектите си.

След като изберете проектът, от който искате да закупите жилище, проучете какви са наличните апартаменти. Разберете дали инвеститорът и фирмата изпълнител са едни и същи и каква е тяхната история. Колко реализирани проекти имат? Следва да разберете дали материалите, които използват са качествени и кога се предвижда да бъде завършен проектът. По време на целия процес е добре да се консултирате с опитен в областта адвокат.

Обстоен преглед на предварителния договор

Прегледайте предварителния договор за покупко-продажба на недвижимия имот. В него трябва да са описани подробно условията, схемите на плащане и какви допълнителни разходи могат да съществуват. Имайте предвид, че при подписване на предварителния договор не се прехвърлят вещни права. Това означава, че ще имате собственост над имота при окончателния договор, който обикновено се сключва в уговореното между двете страни време. Информирайте се относно задълженията на продавачът, в случай че не спази споразумението по договора.

Финансиране на строителството

Също така е важно да проучите как се финансира строежът. Това може да е чрез собствени средства, банков кредит или чрез средствата от продадените жилища в сградата. А може и да е комбинация от посочените методи.

Собственост на земята

Проучете и чия собственост е земята, на която се строи. В случай, че инвеститорът не е собственик на земята, следва да се разгледа Договорът за учредяване на правото на строеж. Ако искате да направите възможно най-безрискова инвестиция, изберете схема на плащане, която се реализира на 100% след получаване на Разрешение за ползване или Удостоверение за регистрация и въвеждане в експлоатация.

Търсите завършен апартамент или апартамент на зелено? Хъс Естейт предлага жилища и търговски площи в комплекси, които се отличават с индивидуална архитектура, добра среда за живот, отлична локация и безкомпромисно качество на материали и изпълнение. Можете да разгледате реализираните ни и предстоящи проекти, както и свободните жилища на сайта ни. Свържете се с нашия екип за професионална консултация и подкрепа.